Schildklierproblematiek

Ik weet nog dat ik zo’n 20 jaar geleden voor het eerst in de wachtkamer van het ziekenhuis zat, omdat de huisarts wilde uitsluiten dat ik schildklierproblemen had. Beetje zenuwachtig zat ik daar als jonge meid van 17 jaar tussen voornamelijk vrouwen die de 65 jaar grens waren gepasseerd. Ik kreeg blikken vol medelijden dat ik hier al zo jong moest zitten. Ik werd naar binnen geroepen door een vriendelijke vrouwelijke arts en zij stelde me al snel gerust dat we een oplossing zouden gaan vinden voor mijn schildklierongemak. Na een periode van balans zoeken in de medicatie en balans zoeken (en behouden) in punten zoals bewegen, voeding en drukte kan ik prima functioneren. Natuurlijk heb ik ook wel eens een offday, maar dat heeft iedereen. Nu 20 jaar later ga ik nog steeds naar deze fijne arts voor controle. Een arts die naar mij kijkt hoe ik het doe en hoort wat ik voel en niet alleen naar waardes kijkt en in hokjes denkt.

Om even bij het begin te beginnen een aantal feitjes over de schildklier en welke problematiek er kan ontstaan. De schildklier vind je aan de voorkant van de hals. Het orgaan maakt onder andere de schildklierhormonen T4 en T3 en geeft die af aan het bloed. Via het bloed gaan die hormonen naar alle cellen en organen. Daar regelen zij vele functies in het metabolisme.

Als alles goed werkt, wordt er genoeg schildklierhormoon gemaakt. Daarmee heb je genoeg energie. Je hebt het warm genoeg als het koud is. Als het warm is, transpireer je. Je valt niet zomaar af of komt niet zomaar aan. Werkt er iets in het proces niet goed kun je klachten ontwikkelen. De lijst is oneindig, maar om een aantal voorbeelden te geven: Vermoeidheid, Kouwelijkheid, Gewrichtspijn, Droge, koude, bleekgele huid, Traagheid in denken en handelen, Langzame spraak, Geheugenverlies (concentratiestoornissen), Psychische klachten zoals depressiviteit en apathie, Spierzwakte, Spierpijn en stijfheid (met name in armen, benen en heupen), Carpale tunnelsyndroom: tintelingen in de handen, Hartklachten, Bros en uitvallend haar, Brosse nagels, Wenkbrauwuitval, Gewichtstoename, Kortademigheid (oppervlakkige ademhaling), benauwdheid, Verstopping, Doofheid, Tinnitus, Oogklachten, Heftige menstruaties, Emotionele labiliteit, Nervositeit, Gevoel van uitputting, Angst, Agressie, Laag zelfvertrouwen.

In mijn praktijk behandel ik veel vrouwen die klachten ondervinden door een niet goed werkende schildklier. Ik kan de schildklier niet “beter” maken, maar de behandeling kan wel bijdragen aan een prettiger gevoel, zowel fysiek als mentaal. Doordat het afvalstoffen helpt afvoeren en voedingsstoffen op de juiste plek brengt, kan het lichaam beter herstellen. In deze zienswijze is het gevolg dat vermoeidheid, kouwelijkheid en stijfheid van spieren en gewrichten zullen afnemen en dat er meer energie zal worden ondervonden. Lastig daarbij is hoe balans te houden in de nieuw ondervonden energie. Je voelt je geweldig en neemt dan menseigen te veel hooi op je vork, waardoor vermoeidheid snel weer om de hoek komt kijken. Balans is dus een belangrijk aspect.

Naast een behandeling bij mij in de praktijk geef ik mijn cliënten de volgende tips:

• Zorg dat je bij een arts onder behandeling komt die naar jou als persoon kijkt en niet alleen in waardes en hokjes denkt. Als we allemaal in een hokje zouden passen zou het makkelijk op te lossen zijn.

• Neem je levensstijl onder loep; eet je gezond en gevarieerd genoeg, drink je voldoende water, beweeg je voldoende, neem je voldoende rust en hoe zit het met jouw stresslevel.

• Soms kan een niet fysieke oorzaak (blokkade) het herstel belemmeren. Dit kan bijvoorbeeld een bepaald patroon zijn dat je hebt meegekregen in de opvoeding; ben je iemand die altijd schikt en /of zich niet goed kan uiten. Een interessant punt om verdere ontdekking in te doen.

Neem gerust contact met mij op indien je wilt sparren wat het beste te doen met jouw schildklierklachten.

Close Menu