Kanker is een vreselijke ziekte waar steeds meer mensen mee geconfronteerd worden. Iedereen kent wel iemand die het heeft (gehad). Ik ben mij gaan verdiepen in de positieve werking van massage bij kanker en heb bij Stichting voor Jou de opleiding gevolgd voor het begeleiden van deze doelgroep. Ik merk dat steeds meer mensen de weg naar mij en mijn collega masseurs met oncologie specialisatie weten te vinden. Naast de massage bied ik speciaal voor naasten een cursus leren masseren aan. Iedere keer als ik de cursus heb gegeven zijn de naasten dankbaar en opgelucht dat ze iets kunnen betekenen voor hun dierbare. Het gevoel van onmacht wordt omgezet naar iets kunnen doen.
Wat kan een massage nu eigenlijk bieden?
Massage kan rust en ontspanning geven, kan meer energie geven of om er gewoon te “zijn” voor iemand. Een aanraking niet voor medische doeleinden.
Het is persoonlijk in welk stadium een massage als prettig wordt ervaren, bijvoorbeeld:
Na het horen van de diagnose: Als de diagnose wordt gesteld staat jouw wereld op de kop. Je komt in een achtbaan van emoties en hebt vaak maar kort de tijd om het bericht te laten landen, omdat de behandeling vaak zo snel mogelijk wordt ingezet. Niet goed kunnen slapen en stress kunnen worden ervaren. Ook het gevoel je groot te moeten houden voor de buitenwereld kan de kop op steken. Een massage kan helpen rust en ontspanning te geven en angst te verminderen.
Tijdens de stressvolle periode van een chemokuur is een massage mogelijk. De massage zal hierop worden aangepast en de masseur zal uit veiligheidsoverweging handschoenen dragen tijdens de massage. Een massage kan de misselijkheid verminderen en het gevoel van rust en ontspanning geven.
Als het behandeltraject ten einde is en met behoud van controles je het gewone leven weer langzaam mag oppakken kan het voorkomen dat er blijvende klachten zijn zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, pijn, gevoelige huid en/of kouwelijkheid. Een massage kan helpen om vermoeidheid te verminderen en energie te geven. Door prikkeling van de zenuwbanen kan kouwelijkheid worden verminderd.
Ook in een terminale fase kan massage rust geven en angst verminderen zodat emoties worden toegelaten en worden geuit.
Een massage kan een heftige reactie geven, zowel fysiek als mentaal. Tranen mogen voor het eerst worden gelaten, eindelijk weer even ontspanning kunnen voelen, een aanraking niet voor medische doeleinden maar helemaal voor jezelf, angst dat even naar de achtergrond wordt verplaatst.
Een massage gericht op mensen die geconfronteerd zijn met kanker is niet te vergelijken met een “normale” massage. Druk en duur worden aangepast en bepaald na een uitvoerig intakegesprek. Uitgangspunt van de massage is Less is More. Mocht het lichaam de eerste massage goed hebben ontvangen kan daarna eventueel worden opgebouwd met duur en/of druk, maar vaak is dit niet eens wenselijk. Het is belangrijk om naar een masseur te gaan die gespecialiseerd is in oncologie zodat de massage de juiste werking heeft op lichaam en geest. Op de website van Stichting voor Jou vind je een lijst met masseurs in Nederland die deze specialisatie hebben (www.stichtingvoorjou.nl).
Ik hoop op deze wijze een stukje uitleg te hebben gegeven wat massage kan betekenen bij confrontatie met kanker. Mochten er naar aanleiding hiervan nog vragen zijn dan laat het mij gerust weten.