In deel 1 van deze bloggenreeks hebben we stil gestaan bij de soorten fascia; oppervlakkige en diepe fascia. We hebben tevens een experiment gedaan waar we bewust worden dat we fascia hebben en ervaren wat het doet. In deel 2 hebben we gekeken welke klachten het disfunctioneren van fascia kan geven en hoe een gezonde fascia te onderhouden.
In deel 3, de laatste in deze reeks, gaan we kijken naar de link tussen fascia met het zenuwstelsel, het brein en de organen.
De zenuwen die verantwoordelijk zijn voor sensorische en zintuigelijke informatie, liggen ingebed in fascia. Dit is dus hetzelfde als bij spieren. Fascia geeft de zenuw de mogelijkheid om veilig te strekken en glijden. Tevens biedt het bescherming tegen druk. Het fasciale systeem staat in verbinding met ons brein. Er gaat ontzettend veel zintuigelijke informatie door dit netwerk (groter dan die van onze ogen!). We kunnen stellen dat fascia het grootste zintuigelijke orgaan is van ons lichaam.
Als we kijken naar onze organen bedekt het binnenste fascia ons van de schedel tot de bodem van de bekkenholte. Dit betreft het voedingskanaal (van mond tot kont), maar ook onze organen; bijvoorbeeld de longen, het hart en de nieren.
Het binnenste fascia is een doorlopend weefsel dat weer verbonden is met de rest van het fasciale netwerk. Simpel gezegd is het een beschermende dubbelwandige zak om elke orgaan met een glijdende laag in het midden, om alles goed gesmeerd en beweeglijk te houden. Een voorbeeld; als je lever niet iets kon bewegen binnen het lichaam, zou het onprettig zijn om te bukken, laat staan om te dansen of sporten.
Ik heb je in deze 3-luik aan blogs kennis laten maken met de wondere wereld van de fascia. Het is een wereld dat nog vol in ontdekking is en de komende jaren steeds nieuwe inzichten zal geven wat dit prachtige orgaan eigenlijk betekent voor de bewegelijkheid van ons lichaam, oppervlakkig in structuren zoals spieren en huid, maar ook in de dieperliggende structuren van onze zenuwen en organen.