Fascia ontrafeld (deel 2)

In deel 1 van deze bloggenreeks hebben we stil gestaan bij de soorten fascia; oppervlakkige en diepe fascia. We hebben tevens een experiment gedaan waar we bewust worden dat we fascia hebben en ervaren wat het doet.

We beginnen deel 2 eerst met een 2e experiment.

Experiment 2:

Voor dit experiment heb je een partner nodig. De één is de proefpersoon en de ander de instructeur.

De instructeur gaat naast de proefpersoon staan en vraagt hem/haar de arm in de elleboog 90 graden te buigen. De instructeur legt zijn/haar handen op de gebogen arm en vraagt de proefpersoon om de druk tegen te gaan door de armspieren aan te spannen. Geeft neerwaartse druk en probeer de proefpersoon uit zijn/haar evenwicht te brengen.

We gaan de handeling herhalen, maar nu laat de proefpersoon zijn tong hard tegen zijn/haar gehemelte drukken. Geef neerwaartse druk op de gebogen arm.

Mijn ervaring is dat bij de tweede keer dat ik de proefpersoon uit zijn/haar evenwicht probeer te brengen ik veel meer kracht moet inzetten.

Je zou zelfs nog een stapje verder kunnen gaan en de proefpersoon vragen naast zijn/haar tong tegen zijn/haar gehemelte te drukken ook de core aan te spannen.

Het disfunctioneren van fascia kan vervelende klachten geven. Hoewel alle verschijnselen ook een non-fasciale oorzaak kunnen hebben, komen deze symptomen het vaakst voor bij disfunctie van fascia:

  • Een verminderd algemeen of lokaal bewegingsbereik.
  • Pijn in het zachte weefsel bij het maken van simpele bewegingen zoals naar de andere zij draaien in bed of een shirt aantrekken.
  • Minder motorische beheersing, een gebrekkige coördinatie in eenvoudige dagelijkse bezigheden zoals wandelen, schoenen aantrekken.
  • Minder lenig zijn of minder veerkracht hebben.
  • Een slechte houding of compensatiepatronen en spanningen door het hele lichaam.
  • Zeurende pijntjes en pijntjes die maar nooit weggaan

Het is belangrijk om fascia klachten te laten behandelen door een fascia specialist. In mijn praktijk gebruik ik diverse technieken om fascia weer soepel en veerbaar te krijgen. Daarnaast gaan we op zoek naar de dieperliggende oorzaak en leer ik je zelfbehandeling om het te kunnen onderhouden.

Een gezonde fascia kun je onderhouden door goed te blijven stretchen en bewegen. Te kijken naar compensatiepatronen in houding bij bijvoorbeeld jouw werkplek, de hond uitlaten, beenlengteverschil, houding in de auto/op de fiets. Daarnaast zijn het drinken van voldoende water, gezonde voeding en balans in belasting altijd goede punten om voor jezelf op orde te hebben.

In de derde en laatste blog ga ik in op de link tussen fascia met het zenuwstelsel, het brein en de organen.

Close Menu