De Hulpspieren van de Bekkenbodem

Veel mensen zijn zich er van bewust dat ze een bekkenbodem hebben en dat ze daar klachten door kunnen krijgen. Een gezonde bekkenbodem is dus belangrijk.

Maar niet alleen de bekkenbodem zelf, maar ook de spieren die met de bekkenbodem samenwerken zijn belangrijk om in goede conditie te houden, om uiteindelijk een goed werkende en klachtvrije bekkenbodem te hebben.

Onderstaand zie je in het rood een aantal spieren die samenwerken met de bekkenbodem; het gaat om buikspieren, onderrugspieren, bilspieren, bovenbeenspieren en kleine spieren rondom de heup/bekken.

Al deze spieren moeten goed in balans zijn om de bekkenbodem te helpen optimaal zijn werk te doen. Overbelasting van de spieren in de rug en billen met buikspieren die niet worden ingezet en dus lui zijn, is een combinatie dat veel voor komt. Het gaat veelal om houdingsverandering dat er in sluipt gedurende de jaren, maar ook activiteiten als skiën, te lang voorover staan, paardrijden en met de benen over elkaar zitten kunnen disbalans in de hulpspieren geven.

Klachten die je kunt ervaren zijn bijvoorbeeld pijn bij het hoesten en niezen, stijfheid in de lies en zenuwpijn bij bil en been.

Een aantal tips om bij stil te staan:

  • Bij slapen op de zij een kussen tussen de knieën.
  • Juiste zadelhoogte van de fiets.
  • Zorg voor een juiste stoelhoogte en dat het zitvlak vooraan is afgerond.

Mocht je meer willen weten over welk type bekkenbodem jij hebt, de hulpspieren van de bekkenbodem of ervaar jij Stress urine incontinentie; urineverlies bij het springen, sporten, niezen of het niet goed kunnen ophouden, dan is de workshop “Eerste hulp bij Urineverlies; op naar een Actief en Zorgeloos leven” zeker een tip om je voor op te geven. De eerstvolgende datum van deze workshop is zaterdag 23 april. Kijk op de website voor meer info en andere data.

Close Menu